Beef Jerky

Efter at have fået ustyrlig trang til beef jerky hele døgnet rundt måtte jeg finde på bedre løsninger end at købe mit narkotikum  i 7/11-butikkerne til overpris for, hvad der nu engang bare er tørret kød.

Så jeg brugt min favorit kogebog, google, til at lede mig hen til en opskriftsamling på Beef Jerky.

Jeg faldt over at man kunne fremstille det på flere forskellige måder, hvoraf jeg hidtil kun har prøvet i mikrobølgeovn i alm. varmeluft ovn.

Min fremgangs måde var at prøve at kopiere en simpel opskrift og så forsøge at tilpasse det min egen smag. Følgende afsnit vil omhandle selvsamme, som læseren nok burde have luret på dette tidspunkt.

Den simple består af

 • 250gr flot rent oksekød
 • 1 dl soya
 • 1 dl worcestershire sauce (som smager meget lig HP Sauce)
 • Et par teske fulde salt, pepper og hvidløgs-pulver
 • 1 dl vand

Kødet strimles i den facon man ønsker at indtage sit fix på og lægges i marinaden natten over eller et døgns tid, hvad man lige lyster.  Det skal bare stå koldt.

Dagen efter fisker man strimlerne op, smider dem på en mikrobølgeovns-rist og griller dem i 4min.   Derefter 30-60sek indtil man føler at de har den rigtige konsistens.

Resultatet af dette er noget som minder om den rigtige konsistens men smagen minder om kødstykker fra biksemad med masser af HP Sauce på.  Det er ikke en dårlig smag, men minder heller ikke så meget om Beeeef Jeeerrrkkkyy.

Jeg prøvede igen med resterne af mit kød, men denne gang prøvede jeg at lave tre forskellige marinader derefter tilberede jerkyen i henholdsvis varmluftovn og mikrobølgeovn.

Den oprindelige version samt min egen grund-marinade som består af:

 • 300 gr. kød
 • 6 gr. paprika
 • 4 gr. chili pulver
 • 4 gr. hele pepper
 • 4 gr. atomic sauce (lidt i dur med Tabasco)
 • 6 gr. chili olie
 • 4 gr. hvidløgsolie
 • 4 gr. salt
 • 2 gr. brun farin
 • 20 shots rødvin

Da marinaden ikke kunne dække alt kødet tilsatte jeg i den ene portion (150gr) 1dl rødvin og den anden 1dl vand/soya/worcestershire sauce-blanding som var tilovers fra første Jerky-batch.

Det hele stod på køl i over 24timer.

Efterfølgende tog jeg ca. halvdelen af kødet fra hver sin marinade og pakkede ind i sølvpapir. Der skal prikkes huller i bunden for at vand og andet godt saft kan løbe fra, så et opsamlingskar i bunden af ovnen kan stærkt anbefales.

Dette blev sat i ovnen ved 150grader i 1 time.

Den anden halvdel af kødet mikrobølgede jeg indtil det havde den noget af rigtige konsistens.

Min konklusion må blive at marinaden gerne må være meget kraftig da kødet ikke suger så enormt meget smag til sig. Rødvins marineret jerky smager mærkeligt.

5 thoughts on “Beef Jerky”

 1. 2 tips.

  Tør kødet, mange timer, ved 50-70 grader (laveste temperatur i ovnen) og hvis kødet skal marineres, skal det stå to til tre dage..

 2. Hei der.
  Jeg er selv ved at ekspermentere med en beef jerkey opskrift. Jeg har lavet en lækker marinade af bla frisk chili, hvidløg og hvidvinseddike… Og en hulens masse andre krydderier, kun fantasien sætter grænser.
  Af kød har jeg købt en billig culotte steg, et stykke kalkun og lidt lam. Igen er det kun fantasien som sætter grænser…

  Nu har det stået på køl i marinaden i 2 dage, og jeg har valgt at det er idag at det skal tørres i ovnen.
  Jeg bruger risten i ovnen, som er tildækket med bagepapir.

  Første smagsprøve; Nu har det været i ovnen ved 125grader i 2 timer og 30 min (anbefalet varme fra amerikansk hjemmeside, her anbefales det også at kødet skulle tørres i 4 timer, men da jeg kender min ovn, ved jeg at den ikke kan stoles på når det kommer til opskrifter og min ovn, så jeg tror at kødet er færdig om 30 min)

  Herefter skal kødet hvile i 24timer, iflg den amerikanske hjemmeside.

 3. Det i har gang i har jo ikke noget med Jerky at gøre.
  Jerky skal TØRRES over lang tid, helst i en røgovn, i laver sådan set bare ovnstegte kødstrimler.
  En anden ting, som er uhyre vigtigt, kødet skal lægges i en salt og sukker blanding i køleskabet før i tilsætter marinade.
  Dette skal gøre for at trække væske ud af kødet og for at hæmme bakteriers væksbetingelser – dig med kalkun, dette her trin er det vigtigste overhovedet!

  Brug æble juice/cider/edikke i marinaden, syrlige væsker løsner op i kødet og gør det mørt og lækkert, æblejuice smager samtidig ikke for kraftigt igennm som f.eks ananasjuice.

  Tørres i en røg ovn i laaaang tid, på omkring 65 – 70 grader – alternativt i ovnen, men så kommer røgsmagen ikke med og det er en lige så vigtig dimension da forskellige stykker rygetræ giver forskellig smag (dette er et helt kapitel for sig selv) – unlad at bruge saucer med røgsmag til marinaden – flydende røg er noget forfærdeligt noget.

 4. Røgsmagen kan delvist tilføres ved at bruge en sjat mørk porter (eller en af mine favoriter som er brygget på whisky-manér). Det giver ikke den helt rigtige røget smag, men det er et glimrende alternativ hvis ikke du vil investere i en røgovn samtidigt med at der ikke kommer den halv-kemiske bismag som saucer med røgsmag giver (har jeg erfaret).

Comments are closed.