Forsøg : Varm is

Jeg faldt over youtube-videon for at lave varm is. Youtube video: hot ice

Så alt i alt består det bare af en mættet opløsning af natriumacetat som har let ved at forblive i “supercooled”-tilstand.

Dette Måtte prøves hjemme i køkkenet, så her var hvad jeg gjorde:

Først skulle der fremstilles natriumacetat. Hertil brugte jeg ca. 20gram natron + 42ml 32%  eddikesyre. Det bruser voldsomt, så det kan anbefales at tilsætte syren langsomt. Der skal tilsættes syre indtil det ikke bruser længere, så et overskud på 10ml gør ikke det store, da det kan koges væk. 

Det hele hældes i en gryde, da vandet skal koges væk så man har et, relativt, rent pulver tilbage.  

Til dette semi-tørre pulver tilsættes en meget lille mængde vand. 10-15ml og opløsningen koges op indtil det er en klar blanding. 

Væsken hældes på glas og sættes i køleskab. Efter et par timer (eller mindre) er der måske lidt udfældning i toppen af væsken, som ikke påvirker den resterende mængde. Det skulle hermed være muligt at sætte fingeren i suppedasen og få lavet “varm is”. Tadaaaa. Køkkenkemi er godt!

Glasset med “varm is” kan sættes i mikroovnen i ca. 20-30sek, så er det klar til brug igen!

12 thoughts on “Forsøg : Varm is”

  1. hej fedt forsøg
    når man har fået det til at blive pulver skal det så puttes ned i 10 til 15 ml kogende vand og så ind i køleskabet ?
    eller skal det ned i 10-15 ml vand og koges op ?

  2. Hejsa Daniel,
    Det skal være kogende vand du hælder i. Du kan også vælge blot at ta’ gryden af blusset før alt vandet er væk. Det kan nemli’ godt være at du kommer til at koge vand af igen (evt. ved brug af mikrobølgeovnen). Pas på med eddikelugten, hehe.

    Faktisk så kan du “optimere” opskriften en hel del ved at bruge kaustriksoda (natriumhydroxid) og eddikesyre (helst 80% fra matas). Det er mere krads men pænere salt man får hehe.

  3. Hej igen Daniel,
    Du må prøve dig lidt frem her – Du skal lave det man kalder en overmættet opløsning. Prøv at tilsæt en lille smule kogende vand, rør indtil det er en klar væske og sæt i køleskab.

    Hvis der ikke sker noget når du dypper fingeren skal der koges mere vand af.

    Den procedure fortsættes indtil et resultat fremkommer.
    Jeg håber det hjalp

  4. Hey 🙂

    Nice forsøg! Jeg har dog ikke fået det til at virke endnu. Jeg har fået fremstillet pulveret ved at kode natron + eddike, indtil der næsten ikke er mere væske i gryden. Herefter tager jeg gryden fra den varmeplade, og tilsætter 10-25 ml. vand – indtil at det ikke går på pulverform mere, og venter så til at det bliver en klar blanding, rører lidt rundt i det. Herefter hælder jeg det et glas, og sætter det ind i køleskabet. Grunden til at det skal nedkøles, er vel for at få ionerne til at ligge stille? Og idet man stikker fingeren ned, sker der en elektrisk ladning, som sætter en reaktion igang (krystalisering?).

    Jeg ved ikke helt hvilke fejl jeg kan have gjort. Min præcise fremgangsmåde er:
    1. Vejer 20g. natron bagepulver. hælder det i gryden
    2. Herefter 42-44 ml. eddikesyre (32%).
    3. Lader det bruse – men det stopper ikke helt med at bruse, men jeg bliver ved med at komme i, indtil at det ikke bruser yderlige ved at jeg hælder mere i.
    4. Jeg koger det, indtil det går på pulverform, så det er så tørt som muligt, sådan set næsten “størknet”.
    5. Jeg tager gryden af pladen, og vejer 15 ml. vand af. Det hælder jeg i, så pulveret bliver opløst igen. (Det er bare vand fra vandhanen). Hvis det går direkte på pulverform igen, så hælder jeg lidt mere vand i, indtil det bliver en klar blanding. – Jeg lader blanding køle lidt af, og hælder det så over i et glas og sætter det i køleskabet.

    Nu venter jeg 1 time og prøver.

Comments are closed.